Tomografia in coierenta optica (OCT)

OCT este o tehnica imagistica non-invaziva, care ofera imagini 3D de inalta rezolutie in profunzimea retinei si a nervului optic. OCT realizeaza in timp de citeva secunde, la o scala de cativa microni, o “biopsie optica” la nivelul tesuturilor examinate.

OCT este similara ecografiei, insa foloseste lumina in loc de ultrasunete. Examinarea dureaza cateva secunde, aparatul nu atinge ochiul, este complet nedureroasa si nu necesita administrare de medicamente.

Prin intermediul OCT, fiecare strat distinct al retinei poate fi vizualizat, ceea ce ii va permite medicului oftalmolog sa scaneze si sa masoare grosimea retinei. Aceste masuratori sunt esentiale in identificarea timpurie si urmarirea in dinamica pentru multe de patologii ale retinei.

Acesta metode de diagnostic mai este  folosita pentru evaluarea nervului optic, structura nervoasa care transmite semnalele luminoase de la retina catre creier, unde acestea sunt interpretate ca imagini,

in determinarea modificarilor la nivelul fibrelor nervului optic la pacientii cu glaucom.

OCT realizeaza o sectiune circulara la nivelul capului nervului optic. Astfel, se poate masura grosimea stratului de fibre nervoase de la acest nivel, ceea ce permite furnizarea de informatii privind pierderea de fibre nervoase, respectiv numarul de fibre nervoase ramase. Pierderea de fibre nervoase poate determina tulburari de vedere.

OCT contribuie la stabilirea exacta a diagnosticului in stadiile precoce a multor afectiuni ocular (edemului  macular de  diferite  etiologii , glaucom, degenerenta maculara  legata  de varsta etc.), precum si prevenirea complicatiilor aparute in urma diabetului zaharat.